Zašto koristiti eterična ulja?

Eterična ulja dobivaju se iz različitih dijelova aromatičnih biljaka i drveća kao npr. iz kore, cvijeta, lista, korijena, smole, sjemenke...

Izrazito su kompleksne kemijske strukture i upravo iz tog razloga jedno ulje može pomoći za više tegoba. Zbog svoje male molekularne strukture vrlo lako se apsorbiraju kroz kožu u krvotok. Osim kroz kožu, ondje mogu doći i inhalacijom putem našeg dišnog sustava. Kada dospiju u krvotok, molekule eteričnog ulja postaju dio kemijskog procesa u tijelu i tada njihova terapeutska svojstva dolaze do izražaja.

Lako su hlapljiva, zapaljiva i nisu topiva u vodi. Znači da ih uvijek trebate držati na tamnim mjestima u dobro zatvorenim tamnim bočicama da vam ne ishlape, i naravno izvan dohvata djece. 

 

Kako eterična ulja djeluju na naše emocije?

 

Ljudski osjet mirisa povezan je s limbičkim sustavom - dio u mozgu koji je zadužen za ponašanje i emocije. Upravo je tu skrivena tajna aromaterapije i utjecaja mirisa na naše raspoloženje. 

Pojedini mirisi djeluju opuštajuće, umanjuju stres i anksioznost, poboljšavaju san, dok se druga koriste za ublažavanje glavobolje i migrene, povećanje mentalne i tjelesne energije, a pojedina mogu smanjiti i razne upale. 

Prisjetite se kako vas pojedini miris sjećaju na određene događaje, ljude ili mjesta iz prošlosti. Neki mirisi pobudit će ugodna sjećanja i emocije, dok će nas drugi odbiti iz neobjašnjivog razloga. 

Kako ih možete koristiti?

Prije svega važno je napomenuti da se eterična ulja nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu već ih prethodno razrijedite u baznom ulju. Izuzetak su eterična ulja lavande i čajevca koja se mogu nanijeti na male površine kože u vrlo malim količinama kao npr. nanesite lavandu na manju opekotinu za ublažavanje boli.

INHALACIJA

Dodajte svoj najdraži miris u aroma difuzor ili stavite par kapi na vatu/maramicu i ostavite da ispari u zrak. Za jači efekt stavite maramicu ispod nosa i par puta duboko udahnite.

MASAŽA

Osim što opuštaju mišiće i umiruju tijelo, brojne esencije istodobno su i antireumatici, potiču cirkulaciju krvi i limfe. 

Za masažu koristite razrijeđena eterična ulja u baznom ulju i to na način:

1 žličica = 5ml

Za 1% mješavinu: 1 kap eteričnog ulja na žličicu baznog ulja
Za 2% mješavinu: 2 kapi eteričnog ulja na žličicu baznog ulja
Za 3% mješavinu: 3 kapi eteričnog ulja na žličicu baznog ulja

KUPKA

Nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u kupku kako bi omogućili miran san, ublažili mišićnu npetost  ili poboljšali razpoloženje.

Ovaj način primjene omogućiti će upijanje kroz kožu, kao i udisanje eteričnog ulja.

Zapamtite, eterična ulja nisu topiva u vodi tako da ih prethodno treba raspršiti.

Osim baznog ulja mogu se raspršiti i u soli za kupanje.  

ČIŠĆENJE DOMA

Izradite prirodno sredstvo za čišćenje, miris koji će osvježiti dom, sredstvo za dezinfekciju radnih površina... izbor je neograničen!

     POGLEDAJ SVA ETERIČNA ULJA

     POGLEDAJ SVA BAZNA ULJA

     

    Natrag na blog

    Ostavite komentar

    Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.