Kako napraviti kupku s eteričnim uljima

Topla i umirujuća kupka jedno je od malih životnih zadovoljstava koje si volimo priuštiti. Nakon dugog dana, ugodna topla kupka može biti upravo ono što trebaš, a dodavanjem hranjivih aromaterapijskih soli za kupanje možeš kupanje učiniti još ugodnijim i korisnijim.

Kako ti aromaterapijska kupka može pomoći?

Smanjuje stres i potiče opuštanje: Svima nam je već poznato da nam topla kupka može pomoći za opuštanje, ali dodavanjem soli za kupanje s umirujućim eteričnim uljima poput lavande, dobit ćete dvostruku korist.

Ublažuje bolove i bolove u mišićima: Umirujuću kupku voljet će bolno tijelo, jer soli za kupanje ublažavaju nelagodu. Pepermint, ružmarin ili eukaliptus globulus su ulja koja će ti pomoći kod ublažava bolove u mišićima.

Poboljšava hidrataciju kože: Soli za kupanje ne samo da omekšavaju kožu, već ćeš s dodanim uljima dobiti dobro hidratiziranu kožu. Idealna kombinacija za suhu kožu je hranjivo ulje lavande i jojoba.

Olakšava sinuse i dišni sustav: Para iz tople kupke zajedno s eteričnim uljem može otvoriti dišne putove i pružiti olakšanje. Ulja koja će ti u tome pomoći su eukaliptus, čajevac i lavanda.

Poboljšava san: Za savršeni osjećaj opuštanja prije spavanja, kao i dobar san, pomoći će ti soli za kupanje od lavande.

Kako je napraviti?

Potrebni sastojci soli za kupanje:

1/2 šalice soli po izboru (Epsom soli, ružičasta himalajska sol ili morska sol)
2 žlice baznog ulja po izboru (ulje jojobe, ulje slatkog badema i sl.)
6-8 kapi eteričnih ulja po izboru

Epsom sol, ružičasta himalajska sol i sol mrtvog mora su među najboljim izborima. Soli također dolaze u različitim zrncima poput fine, srednje i grube teksture, pa imajte to na umu pri kupnji.

Korak 1: Staviti 1/2 šalice željene soli u željenu posudicu.
Korak 2: Umiješati 2 žlice željenog baznog ulja (poput ulja jojobe ili slatkog badema).
Korak 3: Dodati 6-8 kapi eteričnih ulja po izboru u posudicu 
Korak 4: Pomiješati sve sastojke žlicom.
Korak 5: Po izboru, dodati suho bilje, latice cvijeća i/ili boju.

Prebacite u staklenku dok ne budete spremni za upotrebu ili ako planirate dati kao dar. 

Kako je koristiti?

Prije svega, napunite kadu toplom vodom u koju je ugodno ući. 

Prije nego što uđete, dodajte sol za kupanje u vodu i promiješajte rukom da se umiješa. Za kupku uobičajene veličine upotrijebi 1/4 šalice do 1/2 šalice soli za kupanje. Potopite se u kupku oko 15-20 minuta.

Ovi recepti čine oko 1/2 šalice, možete udvostručiti ili utrostručiti recepte i pohraniti ih za buduće kupke ako vam se sviđa mješavina ili ih pokloniti nekome. 

KUPKA S LAVANDOM

Kupka koja njeguje i hidratizira kožu. Unosi mir u tijelo i um.

1/2 šalice soli
2 žlice ulja jojobe
8 kapi eteričnog ulja lavande

KUPKA ZA DIŠNE PUTEVE 

Za ublažavanje problema s dišnim putevima i sinusima. Aromaterapijska para nastala od topline vode može olakšati disanje i pročistiti dišne putove.

1/2 šalice soli
2 žlice ulja jojobe
8 kapi eteričnog ulja lavande

KUPKA ZA DOBRO JUTRO

Osvježavajuća mješavina za jutarnje kupanje. Citrus i miris paprene metvice u kombinaciji s lavandom razbudit će vas i pripremiti za novi dan.

1/2 šalice soli
2 žlice ulja slatkog badema
3 kapi eteričnog ulja naranče
2 kapi eteričnog ulja paprene metvice
2 kapi eteričnog ulja lavande

Bazna ulja

Bazna ulja hrane i vlaže kožu ostavljajući je mekom i svilenkastom. Koje ćete ulje odabrati ovisit će o vašem tipu kože kao i  o vašim osobnim preferencijama


POGLEDAJ PONUDU

 

Ovi jednostavni i brzi recepti za kupanje lak su način da vrijeme kupanja pretvorite u svoj mali kućni spa tretman i nahranite vašu kožu i um.

Možete započeti dodavanjem jednog eteričnog ulja ili kombinacije dva ili tri u sol za kupanje. Budite oprezni ako imate mališane i uvijek ih držite izvan dohvata.

Natrag na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.