Eterična ulja i emocije

Bez obzira na to osjećate li se premoreno, trebate energiju i motivaciju ili trebate osjećaj smirenosti i mira tijekom dana, eterična ulja mogu biti od velike pomoći u upravljanju raspoloženjem.

Eterična ulja prirodni su aromatični spojevi koji se nalaze u biljkama koji se mogu ekstrahirati i koristiti u razne svrhe. Sve je više dokaza da ova ulja mogu pomoći kod raspoloženja, tjeskobe, kvalitete sna i mnogo više.

Kako eterična ulja utječu na emocije?

Kada molekula mirisa lebdi zrakom uđe u vaš nos, slijeće na sitne dlačice unutar vašeg nosa koje se nazivaju cilije koje tada počinju vibrirati, generirajući električni signal. On dalje šalje informacija o mirisu do limbičkog sustava u mozgu. 

Tamo dolazi do emocionalnog pomaka kao odgovor na miris. Prisjetite se kako određeni miris izaziva sjećanje ili spoznaju da ne želite izlaziti s određenom osobom jer ne možete podnijeti kako on ili ona miriše.  Studije pokazuju da sjećanja često stvaraju veće emocionalno uzbuđenje nego jednostavno prisjećanje sjećanja bez povezanih mirisnih podražaja.

 

Emocije

Razdražljivost i uznemirenost su uobičajene nuspojave raznih stanja mentalnog zdravlja. Ako osjećate uznemirenost, ova eterična ulja bi mogla biti dobra opcija za vas.
Pogodna ulja: lavanda, limun, mješavina ulja slowdown, naranča, ylang ylang, pačuli

Nesanica je čest poremećaj spavanja koji može uzrokovati dnevni umor, razdražljivost i poteškoće s koncentracijom. Ponekad naše emocije, poput brige i straha, mogu otežati spavanje noću. Bez dobrog sna, vaše će emocije biti pogođene. 
Pogodna ulja: mješavina ulja Bedtime story, lavanda, naranča

Stres i njegova učestalost tijekom duljeg razdoblja, onemogućuje našem tijelu sposobnost da se ponovno smiri i vrati u normalu, što nas onda može odvesti u svijet tjeskobe, depresije i bolesti.
Pogodna ulja: mješavina ulja Slowdown, ružmarin, lavanda, naranča, pačuli,

Emocionalni umor zbog kojeg se osjećate beživotno? Isprobajte jedno od ovih stimulirajućih eteričnih ulja kako biste bili prisutni u trenutku i produktivni.
Pogodna ulja: paprena metvica, limun, ružmarin, pačuli

Tuga koja se javlja kadda se u životu suočimo s teškim trenutcima s kojima se teško nositi.  Iako ne postoji jednostavan način da se nosite s tugom, upotreba eteričnih ulja može pomoći da se taj proces malo olakša.
Pogodna ulja: lavanda, naranča, ylang ylang
 

Kako primjeniti eterična ulja

Brzo rješenje: Nekoliko dubokih udisaja iz bočice eteričnog ulja može vam pomoći kada ste na poslu, u automobilu ili kad god trebate brzi odmor od jakih emocija.

Difuzor: Izrada mješavine difuzora kreativan je proces koji vam omogućuje da budete aktivni u procesuiranju neželjenih ili teških emocija. Kao i kod mješavine parfema, udišite svako eterično ulje koje planirate koristiti i razmislite o svojoj reakciji na svaki miris. Slijedite upute svog difuzora.


Roll on: Stvorite personaliziranu mješavinu eteričnih ulja. Dodajte 10 kapi u roller bocu i ostatak bočice napunite baznim uljem. Nekoliko puta duboko udahnite iz bočice odabranog eteričnog ulja i na trenutak primijetite kako se osjećate, sviđa li vam se aroma, budi li vam neke misli ili sjećanja? Nanesite roll on na unutarnju stranu zapešća za aromatičnu potporu tijekom dana.

Kupka: Što bi moglo biti njegujuće od opuštanja u  aromatičnoj kupki? Pomiješajte do 8 kapi eteričnog ulja u maloj količini baznog ulja i pomiješajte zajedno sa soli za kupanje (himalajska, epsomova sol i sl.) Mješavinu dodajte u toplu vodu za kupanje. Opustite se i udahnite ljekoviti miris eteričnih ulja.


Masaža: Prilagođena mješavina za masažu tijela može se koristiti za masažu samog sebe, pronalaženje voljene osobe koja vam pomaže ili je možete odnijeti svom profesionalnom terapeutu za masažu kako bi je primijenio na vas. Razrjeđenje od 2,5% u 30 ml je 15 kapi eteričnog ulja. 30 ml baznog ulja obično je dovoljno za masažu cijelog tijela.



PROVJERI PONUDU ETERIČN ULJA

Aromaterapija ima dubok utjecaj na um, utječe na vaše ponašanje i postupke, obogaćuje odnose s drugima, ali ponajviše poboljšava odnos sa samim sobom.
Pronađite način da brinete za svoj um, duh i tijelo i tako stvorite savršenu ravnotežu.

Natrag na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.