Bazna ulja i čemu služe

Bazna ili noseća ulja kao i eterična ulja dobivaju se iz biljaka, ali za razliku od eteričnih ulja, ona ne oksidiraju. 

Dobivaju se prešanjem iz masnih dijelova biljaka (sjemenki, orašastih plodova, jezgri) i većina ih je bez mirisa ili blagog mirisa pa samim time ne ometaju terapeutska svojstva eteričnog ulja.

S obzirom da su eterična ulja jako koncentrirana i nije ih preporučjivo nanositi direktno na kožu, bazna ulja omogućuju nam njihovu sigurnu upotrebu na koži. Također, hrane i vlaže kožu ostavljajući je mekom i svilenkastom.

Koje bazno ulje odabrati?

Svako bazno ulje ima svoja jedinstvena svojstva i prednosti. 

Koje ćete ulje odabrati ovisit će o vašem tipu kože kao i  o vašim osobnim preferencijama

Ulje jojobe

Ulje jojobe dobiva se iz sjemenki biljke jojobe i nježne je orašaste arome. U svojoj osnovi zapravo je tekući vosak koji je po svom sastavu sličan uljnom sastavu kože - sebumu. 

Zbog toga se lako upija u kožu, ne začepljuje pore, odlično djeluje u sprječavanju nastanka bora i izuzetno je djelotvoran za suhu kožu. To ga čini dobrom bazom  za ulja za masažu, hidratantne kreme za lice i ulja za kupanje.

Ulja jojobe dobar je izbor za osobe s masnom kožim jer pomaže u smanjenju proizvodnje masnoće u koži kod ljudi sklonih aknama tako što će učiniti da koža misli da je proizvela dovoljno masnoće.

KUPI ULJE JOJOBE >>

 

Ulje koštice marelice

Ulje koštica marelice je lagano, fine teksture i bogato je vitaminima A i E.  Dobiva se hladnim prešanjem sjemenki koštica marelice. Blagog je slatkasto - orašastog mirisa, lako se opija, ali prodire duboko u kožu, ostavljajući je glatkom i mekom.

Tradicionalno se koristi u maskama i kremama za lice zbog svoje sposobnosti da omekšava kožu i lako se upija. Vlaži suhu, osjetljivu kožu i zaglađuje mrlje, bore i druge simptome sazrijevanja kože.

Koristite ga kao bazno ulje za izradu ulja za masažu, ulja za kupanje i preparata za njegu kose.

KUPI ULJE KOŠTICA MARELICE >>


Ulje badema

Ulje slatkog badema je lagano i lako se upija te je odličan hidratant za suhu kožu. Dobiva se hladnim prešanjem osušenih orašastih plodova stabla badema.

Ima jaku, orašastu aromu, bogato je vitaminom E što ga čini dobrim izborom za njegu kože, regeneraciju novih stanica kože i zadržavanje vlage. 

Budući da nije masno, također se koristi u aromaterapiji za ulja za masažu, ulja za kupanje i sapune.

KUPI ULJE BADEMA >>

 

Ulje makadamije

Ulje makadamije dobiva se hladnim prešanjem oraha makadamije. Vrlo je slabog mirisa i fine je teksture, ostavljajući kožu baršunastom i sjajnom.

Idealno je za njegu kose i kože, a posebno je dobro za suhu, oštećenu ili stariju kožu i kosu. Pomaže u ublažavanju iritacije kože i vlasišta, upale i svrbeža. 

Vrlo je dobar nosač za miješanje s eteričnim uljima jer zbog dezodoriranog stanja ne utječe na aromu eteričnog ulja. 

KUPI ULJE MAKADAMIJE >>

Kako razrijediti eterična ulja?

1 žličica = 5ml

Za 1% mješavinu: 1 kap eteričnog ulja na žličicu baznog ulja
Za 2% mješavinu: 2 kapi eteričnog ulja na žličicu baznog ulja
Za 3% mješavinu: 3 kapi eteričnog ulja na žličicu baznog ulja

Patch test

Prije nego isprobate novo ulje, preporučljivo je napraviti patch test.
Malu količinu baznog ulja nanesite na unutarnju stranu zapešća te ju pokrijte zavojem ili flasterom. Ostavite na koži 24 sata.

Ukoliko koža reagira na proizvod, treba ga isprati što je prije moguće i prestati ga koristiti.  Za olakšanje kože može se koristiti hladan oblog.

 Budite oprezni s primjenom kod osoba aergičnim na orašaste plodove. To uključuje ulje slatkog badema, arganovo ulje i ulje koštica marelice.

Natrag na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.